Κλείσιμο

Το καλάθι μου

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
ΣΥΝΟΛΟ: {{order.final_cost}}
Τηλεφωνικές παραγγελίες 215 500 30 70
Δωρεάν παράδοση για παραγγελίες άνω των 30€, έως 2kg
Ασφαλείς Συναλλαγές
Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη.

Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη.

Ενώ κάθε άτομο έχει τη δική του μοναδική εμπειρία με τα ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική του υγεία, όταν μπαίνετε στο μυαλό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, υπάρχουν ορισμένα κοινά σημεία. Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε και να κατανοήσουμε πώς μπορεί να μοιάζουν τα καταθλιπτικά επεισόδια για όσους παλεύουν με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, πώς μπορείς να μπεις στο μυαλό κάποιου που βιώνει κατάθλιψη και πώς να δώσεις ή να λάβεις βοήθεια.

Συμπτώματα Καταθλιπτικού Επεισοδίου

Στο μυαλό κάποιου που αντιμετωπίζει κατάθλιψη, συχνά εμφανίζεται ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων καθώς το άτομο βυθίζεται μέσα και έξω από τα επεισόδια. Μερικά από τα πιο κοινά σημεία και συμπτώματα ενός καταθλιπτικού επεισοδίου είναι:

Αισθάνεστε λυπημένοι ή πεσμένοι

Δυσκολία να παραμείνετε συγκεντρωμένοι

Αίσθημα ομίχλης ή αποπροσανατολισμού

Αίσθημα άγχους

Ακανόνιστα μοτίβα ύπνου

Ελλειψη ενδιαφέροντος

Κόπωση

Ακανόνιστα Διατροφικά Μοτίβα

Πιθανές αυτοκτονικές σκέψεις

Αίσθημα απώλειας, απελπισίας, χωρίς κατεύθυνση

Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του ατόμου;

Τα σημεία και τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω είναι μερικές από τις πιο κοινές εμπειρίες για κάποιον που αντιμετωπίζει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά η λίστα δεν σταματά εκεί. Κάποιος που αντιμετωπίζει κατάθλιψη μπορεί να συναντήσει παραλλαγές αυτών των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται σωματικά και συναισθηματικά.

Για παράδειγμα, κάποιος που αντιμετωπίζει κατάθλιψη, μπορεί να έχει χάσει το ενδιαφέρον του για πράγματα που τον ενθουσίαζαν και να μην ασχολείται πλέον με χόμπι ή άλλες δραστηριότητες. Κάποιος θα μπορούσε να αισθάνεται αδιαφορία για τους φίλους, την οικογένεια, το/τη σύντροφο ή τα αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία είχε μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση. Μια φυσική εκδήλωση αυτού του συμπτώματος μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλή σεξουαλική ορμή, όπου κάποιος αισθάνεται αδιαφορία για το σεξ ή την οικειότητα προς το/τη σύντροφό του ή γενικά.

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει κατάθλιψη, μια από τις πιο κοινές παρανοήσεις είναι ότι το άτομο είναι γεμάτο μόνο με σκοτεινές σκέψεις και θλίψη. Το άτομο που αντιμετωπίζει μείζονα καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να αισθάνεται έτσι, αλλά τα πιο κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης σχετίζονται με το αίσθημα κόπωσης, αδιαφορίας, θλίψης και απώλεια κατεύθυνσης για το μέλλον.

Τι προκαλεί την κατάθλιψη;


Η κατάθλιψη είναι ένα περίπλοκο ζήτημα ψυχικής υγείας που δεν περιορίζεται σε μία αιτία ή λόγο. Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν την τάση ή την ευαισθησία κάποιου προς τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Ο πιο συνηθισμένος λόγος που σχετίζεται με την κατάθλιψη είναι ότι υπάρχει μια χημική ανισορροπία στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Δηλαδή, ένα άτομο στερείται μια συγκεκριμένη χημική ουσία (νευροδιαβιβαστή) ή ίσως έχει πάρα πολύ από κάποια άλλη, επηρεάζοντας τη διάθεση, τις σκέψεις και τις εμπειρίες του.

Αν και αυτό ισχύει ως ένα βαθμό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διευκρινιστεί η ακριβής αιτία των καταθλιπτικών διαταραχών. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό ως προς το τι προκαλεί την κατάθλιψή του, καθώς και τις προδιαθέσεις του στο να βιώσει κάποιο επεισόδιο. Πολλά είναι ακόμα άγνωστα για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και το τι συμβαίνει όταν μπαίνεις στο μυαλό κάποιου που αντιμετωπίζει την κατάθλιψη. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ορισμένες εξωτερικές και εσωτερικές επιρροές παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πιθανότητα κάποιου να βιώσει κατάθλιψη. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπορεί κάποιος να εμφανίσει κατάθλιψη είναι η γενετική προδιάθεση ή κάποιο σημαντικό και δυσάρεστο γεγονός της ζωής, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Τι πρέπει να κάνω εάν νομίζω ότι έχω κατάθλιψη ή κάποιος που γνωρίζω;


Ανάλογα με τη σοβαρότητα, τα συναισθήματα απελπισίας και φόβου μπορούν να επιβάλουν απομονωτικές ενέργειες όπως η διακοπή της επικοινωνίας με φίλους και οικογένεια. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν πρέπει να περάσει από μόνος του ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο βιώνετε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Με τη βοήθεια ενός θεραπευτή, εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε εποικοδομητικά για τον τρόπο διαχείρισης των συμπτωμάτων, προκειμένου να θέσετε την κατάθλιψη υπό έλεγχο και στη συνέχεια -με τη βοήθεια κάποιων τεχνικών παρεμβάσεων- να ανακάμψετε.

Δημήτρης Δριβάκος

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής 

Αγίων Αναργύρων 14    Τ.Κ.17564     Παλαιό Φάληρο

Το   pharmachoice προτείνει :  

HEALTH AID Di-Stress 30tabs

Agan Eusensia Relanxia Συμπλήρωμα για το Άγχος 20 φυτικές κάψουλες

Solgar Melatonin Συμπλήρωμα για τον Ύπνο 60 φυτικές κάψουλες

SOLGAR CITRATE MAGNESIUM 200mg tabs 60s

Superfoods Sleep Mood 30 Kάψουλες - Συμπλήρωμα Διατροφής Για Την Μείωση Της Αϋπνίας & Του Άγχους

Superfoods Valeriana Plus 1200mg 50 Κάψουλες - Συμπλήρωμα Διατροφής Για Την Βελτίωση Της Ποιότητας Του Ύπνου

Agan Eusensia Calm Factors Συμπλήρωμα για το Άγχος 10 φυτικές κάψουλες

Menarini Sustenium My Vota B Boosts My Mood Mango Passion Fruit 20 αναβράζοντα δισκία